Rantavyöhykkeessä elämä on vilkasta
Hyvinvoiva rantakasvusto on monen eliön koti
Itämeren rannoilta löytyy monenlaisia elinympäristöjä: kovia kallioita sekä pehmeitä hiekka- tai liejupohjia. Rantavyöhykkeen tärkeimpiä perustuottajia ovat suuret, pohjaan ankkuroituneet levät ja vesikasvit.
Pehmeitä rantoja reunustavat paikoitellen tuuheat järviruokokasvustot. Järviruokojen tyvellä, suojaisessa vedenalaisessa viidakossa, elää kaloja sekä hyönteisiä ja muita selkärangattomia eläimiä.
Kovilla kalliopohjilla, lähellä vesirajaa, kukoistavat kesällä vihreät rihmalevät. Talvella jää repii vanhat rihmalevät irti, mutta keväällä levät alkavat taas kasvaa. Rihmalevien lomassa elää kotiloita sekä muiden selkärangattomien eläinten nuoruusvaiheita. Aikuistuttuaan nämä eläimet siirtyvät syvemmälle, missä kasvaa monivuotinen levä, rakkohauru.
Rakkohaurukasvustot ovat tunnusomaisia hyvinvoivan meren kalliopohjille. Ne kätkevät suojiinsa monin verroin enemmän eliöitä kuin lyhytikäinen rihmalevä.
Hyvinvoivan meren matalilla hiekkapohjilla viihtyy puolestaan ruohomainen meriajokas. Tämä vesikasvi muodostaa paikoin laajoja niittyjä, joissa elää monia kaloja ja selkärangattomia eläimiä.
Rehevöityneillä rannoilla eliöt kärsivät
Suomen rannikko on etupäässä matalaa. Rehevöitymisen vaikutukset näkyvät matalilla rannoilla herkemmin kuin avomerellä.
Rehevöityneillä pehmeäpohjaisilla rannoilla järviruoko valtaa alaa. Sen levittäytymistä auttaa myös se, etteivät lehmät ja lampaat enää laidunna rannoilla. Järviruokokasvustot syrjäyttävät muita lajeja, ja näin rantaluonnon monimuotoisuus vähenee.
Matalien hiekkapohjien vedenalaiset meriajokasniityt taantuvat, kun planktonmassat samentavat vettä. Meriajokkaan väheneminen vaikeuttaa lukuisten lajien elämää.
Rehevöityneillä kalliorannoilla kasvavat paksut rihmalevämatot ja pohja limoittuu. Syvemmällä elävä rakkohauru taas kärsii valon puutteesta, koska vesi on sameaa ja päällyslevät peittävät rakkohaurun pinnan. Kun rakkohauru vähenee, sen lomassa elävä monipuolinen lajisto köyhtyy. Kalanpoikasetkin jäävät vaille suojaisaa kotia.