Kun pystyssä pysyminenkin on ponnistus
Työskentely laivalla ei aina ole helppoa, vaikeusaste määräytyy pääosin merenkäynnin mukaan. Kovassa aallokossa tutkijat joutuvat erityisen lujille. Meritaudista kärsivien on välillä keskeytettävä työntekonsa, ja jokaisen matkalaisen on ponnisteltava pysyäkseen pystyssä ja pitääkseen tutkimusvälineensä paikoillaan.
Arandan navigointijärjestelmä on huippuluokkaa. Laiva on jäävahvistettu ja vakaa, eikä tutkijoiden tarvitse kantaa huolta edes valtamerien kymmenmetrisillä aalloilla tai ahtojäiden keskellä. Nukkuminen kovassa merenkäynnissä on kuitenkin katkonaista, minkä takia keskittyminen tarkkuutta vaativiin toimenpiteisiin on välillä haastavaa
Itämeren seurantamatkoilla laiva kulkee yötä päivää ja tutkijat tekevät työtä vuoroissa, keskimäärin 12 tuntia vuorokaudessa. Havaintoasemien tullessa ja mennessä tehtävien suorittaminen tuntuu välillä kuin liukuhihnatyöltä, josta merentutkimusromantiikka on kaukana.
Pingviinejä ja jääkarhuja
Jacques Cousteau -henkeä on kuitenkin mahdollisuus kokea silloin, kun alus suuntaa tutkimusmatkalle polaarialueille, eli pohjois- tai etelänavalle. Matkoilla Etelämantereelle voi tehdä tuttavuutta pingviinien kanssa; Grönlannin merijäissä voi puolestaan tarkkailla aluksen kannelta jääkarhuja. Öisin nukutaan ja jokainen päivä tuo uusia kokemuksia.
Vuosien varrella yksi sykähdyttävimmästä kokemuksista on ollut Arandan ensimmäinen matka Antarktikselle vuonna 1989. Ikinä en unohda niitä monimuotoisia jäävuoria, jotka ilmestyivät horisontista ja ajelehtivat ohitsemme matkallamme etelään. Jättiläisalbatrossit liitivät matalalla lähes laivan mastoja hipoen ja pingviinit tulivat lähelle katsomaan, mitä me hassunnäköiset pingviinit oikein teimme jäällä…
Parasta Arandalla on tutkijoiden ja henkilökunnan hyvä yhteishenki, erinomainen ruoka ja mukavat puitteet. Vapaavuoroillaan tutkijat voivat ylläpitää kuntoaan laivan kuntosalilla ja rentoutua esimerkiksi saunomalla tai seuraamalla tv-lähetyksiä satelliitin välityksellä.
Kaikki eivät kuitenkaan sovellu työskentelemään laivaolosuhteissa. Vuosien varrella monille tutkijoille ja tutkijanaluille ensimmäinen Aranda-kokemus onkin jäänyt viimeiseksi.