Jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet pätevät myös vesillä liikuttaessa

Jokaisenoikeudella Suomessa jokainen saa liikkua luonnossa ja vesillä vapaasti, riippumatta siitä kuka omistaa maan tai vesistön. Luontoa saa myös käyttää sitä vahingoittamatta, vaikkapa tilapäiseen leiriytymiseen rantakalliolle tai hietikkoon. Ruokapöytään saa poimia marjoja, sieniä ja nopeasti uusiutuvia kasvinosia - voikukat eivät ole keräyksestä moksiskaan, mutta kallioiden kaunis isomaksaruoho ei harvennusta kestä! Vesistöistä saa pilkkiä ja onkia kalaa.


Jokaisenvelvollisuus on taas jättää luonto käynnin jälkeen yhtä hyvään tai parempaan kuntoon kuin sinne saavuttaessa. Luonnossa liikkuminen ei saa kohtuuttomasti kuluttaa maaperää tai tuhota kasvillisuutta, häiritä eläinten ja muiden luonnossa liikkujien rauhaa, taikka jättää jälkeensä roskia.  

Jokaisenoikeudet eivät kuitenkaan koske piha-alueita, istutuksia eivätkä viljeltäviä peltoja. Myös suojelualueilla, Ahvenanmaalla ja muilla erityiskäyttöön osoitetuilla alueilla on usein rajoitetut jokaisenoikeudet.  

 Kalalokin poikanen rantakivikossa.
Ethän häiritse eläimiä -hylätyltä vaikuttavan linnunpoikasen emo on todennäköisesti lähistöllä!

Jokaisenoikeudet ja vesilaki antavat oikeuden monenlaiseen toimintaan merellä ja sisävesistöissä

Savuava puunrunko maastossa.
Avotulen mukana kulkee maastopaloriski - kysy aina tulentekoon maanomistajan lupa.

Ahvenanmaan jokaisenoikeudet ovat rajoitetumpia kuin Ruotsissa ja Manner-Suomessa

Säätely on erityisen tiukkaa saariston herkillä luonnonsuojelualueilla. Luodoilla ja saarilla elää lintuja, jotka tarvitsevat etenkin pesimäaikaan rauhallisen ympäristön. Näillä paikoilla on osan aikaa vuodesta maihinnousukielto.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen sivuilla on enemmän ajankohtaista tietoa Ahvenanmaan jokaisenoikeuksista ja lukuisista luonnonsuojelualueista. Sieltä löytyvät muun muassa jokaisen luonnonsuojelualueen säännöt ja luettelo alueista, joilla on maihinnousukielto. Läs mer!