Vapaa-ajanvietto merellä on aina elämys

Merituuli puhdistaa ajatukset ja virkistää mielen. Meri ei koskaan ole muuttumaton, mutta siinä on jotain ikiaikaista ja pysyvää. Arjen huolet ja kiire on helppo unohtaa aaltojen liplattaessa rantakivikossa ja poutapilvien vaeltaessa taivaankannella. Samaa horisonttia ovat tähyilleet jo lukemattomat esivanhemmat ennen meitä.

Kesäisen iltapäivän paahteessa on mukavaa pulahtaa veteen viilentymään. Kalanpoikaset kisailevat rantakaislikossa ja rohkea sudenkorento laskeutuu rantalaiturille siipiään lepuuttamaan. Taivaalla ei näy pilvenhattaraakaan. Kohta voisi maistua eväsleipä taikka jäätelö, mutta mihinkäs tässä on kiire, Suomen suvessa?  

On hiljainen ja pimeä elokuun yö merellä. Kun kaupunkien valot jäävät taakse, tähtitaivas kimmeltää timanttinauhan lailla ja kuun kelmeä sirppi loistaa yksinäisenä taivaanrannassa. Joinain iltoina myös revontulet, nuo pohjolan portit, valaisevat horisontin aavemaisella loimullaan.  

Tuuli on merellä aina läsnä, silloinkin kun viimat ja puhurit ovat taantuneet. Tyynellä säällä hiljaisuudessa kuulee vielä kaiun siitä mitä ei enää ole. Tyvenessä on juhlavuutta ja rauhaa, aika tuntuu seisahtuvan. Peilityyni meri kuvastaa kirkkaansinistä taivaankaarta. Miten avara onkaan tuo ulappa! 

Myrskyisällä säällä meri näyttää voimansa. Puhuri piiskaa aallot vaahtopäiksi ja hyinen viima vihmoo jäätävää vettä. Laiva onnahtelee aallokossa, vettä vyöryy kannelle. Nyt on oltava tarkkana. Kokenutkin merenkävijä tuntee neulanpistoja niskavilloissaan keulan kohotessa kohti aaltoja.

Itämereltä löytyy jokaiselle jotakin

Merellä on tarjota jokaiselle jotakin. Luontoelämyksiä lempeän tuulen liikutellessa kaislikoita, kesän riemua lämpimissä rantavesissä polskien, herkkuillallinen siiman päässä, seikkailu aaltojen liplattaessa vasten keulaa.

Toisille meri tarkoittaa itse ongittua kalasaalista, kun taas toiset heräävät aamuyöstä bongailemaan lintuja. Adrenaliininnälkäisimmät sukeltavat tutkimaan merenpohjan aarteita ja kuivemmista vesileikeistä nauttivat lähtevät suppailemaan. Tekemistä riittää, sillä vaihtoehtoja on yhtä monta kuin harrastajaa! 

Tältä sivustolta löydät kootusti useimmat vapaa-ajanviettotavat Itämerellä esittelyineen sekä hyödyllisiä linkkejä niin harrastajille kuin kiinnostuneille. Mitä Itämeri tarjoaa sinulle?