Perämeren tutkimusasema toimii Oulun yliopistossa ja Iin kenttäasemalla

Perämeren tutkimusasema on Oulun yliopiston Biodiversiteettiyksikön alainen osayksikkö, jolla on toimintaa Oulussa ja kenttäasema Iin Ulkokrunnin saarella entisen luotsiaseman tiloissa. Kenttäasemalla ei ole vakituista henkilökuntaa, eikä se tarjoa ravitsemuspalveluita.


Kenttäasema on talviasuttava ja siinä on erillinen puulämmitteinen sauna sekä aggregaatilla, tuulimyllyllä ja aurinkopaneeleilla toimiva sähköistys. Siellä voi majoittua noin 15 henkeä ympärivuotisesti ja kesäaikaan jonkin verran enemmän. Asemaa käyttävät tutkijat, ja siellä järjestetään myös useiden alojen kenttäkursseja.

Tutkimusasema tutkii vedenalaista luontoa sekä rantalajistoa

Perämeren tutkimusaseman tekemä tutkimus kattaa monipuolisesti sekä vedenalaisen luonnon että rantalajiston tutkimuksen. Perämeren alueelta kartoitetaan kasvillisuutta, kaloja, hylkeitä ja lintuja. Ympäristönäytteenotossa kerätään tietoa veden laadusta ja plankton- ja pohjaeläinyhteisöistä. Tutkimusasema on myös saaristoarkeologian tutkijoiden käytössä.

Nelilehtivesikuusi.

Tutkimusasema tarjoaa majoituspalveluita sekä näytteenotto- ja tukipalveluita

Iin kenttäasema sijaitsee Maakrunnisäätiön hallitseman yksityisen luonnonsuojelualueen sisällä, jonka suojelusäädökset rajoittavat jonkin verran aseman käyttöä. Tutkimusasema tarjoaa kenttäaseman majoituspalvelujen lisäksi lähinnä tutkimuksen näytteenotto- ja tukipalveluita.

Perämeren tutkimusasema aloitti toimintansa vuonna 1962 entisen luotsiaseman tiloissa Ulkokrunnin saaressa Krunnien biologisen aseman nimellä. Vuonna 1970 se sai käyttöönsä myös entisen luotsiaseman tilat Hailuodon Marjaniemestä. Yksikkö on luopunut Hailuodon majoitustoiminnasta vuonna 2007 sekä toimistosta vuonna 2009.