Pienellä sisämerellä on monta käyttäjää

Itämeri on matala ja vähäsuolainen: neljä kertaa merta laajemmalta valuma-alueelta huuhtoutuu jatkuvasti paljon makeaa vettä pieneen Itämeren altaaseen. Itämerta ympäröi yhdeksän maata: kahdeksan EU-jäsenmaata ja Venäjä. Valuma-alueeseen kuuluu rantavaltion lisäksi osia viidestä muusta maasta.

Alueella asuu lähes 90 miljoonaa ihmistä, jotka viljelevät maata, kasvattavat metsää, pyörittävät tehtaita ja harjoittavat muutenkin vilkasta elinkeinoelämää. Tämä kaikki kuormittaa merta.


Sisällys

Itämeri on murtovetinen sisämeri

Itämeri on Pohjois-Atlantin koillinen reunameri, joka on vesitilavuudeltaan toiseksi suurin murtovetinen sisämeri, heti Mustanmeren jälkeen. Itämeri sijaitsee kokonaan Euraasian mannerlaatalla; siksi se on matala ja vesitilavuudeltaan pieni meri. Valtameret sijaitsevat mannerlaattojen vaihettumisvyöhykkeissä ja ovat siksi syviä.

Satelliittikuvat (NASA/Syke): vasemmalla Tanskan salmet ja oikealla koko Itämeri. Itämereen virtaa valtameren suolaista vettä vain ahtaiden ja matalien Tanskan salmien kautta.

Itämeren pääallas ulottuu Tanskasta Suomen lounaisosaan. Pääaltaan  pituus on noin 1 600 kilometriä ja keskimääräinen leveys noin 190 kilometriä.

Itämeren saaristo on maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen. Erityisesti Suomen Saaristomeren ja Ruotsin Tukholman saaristo on mannerjään raastimen jäljiltä hyvin pirstaleinen ja vaihteleva. Niiden lukuisat saaret ovat pääasiassa kalliorantaisia. Perämerellä ja Itämeren eteläosissa on saaria vain harvakseltaan. 

Itämeren  suurimpia saaria ovat Ruotsin Gotlanti ja Öölanti, Viron Saarenmaa ja Hiidenmaa,  Saksan Usedom sekä Suomen Ahvenanmanner.

Itämerellä on laaja valuma-alue 

Itämeren valuma-alueseen kuuluu yhdeksän rantavaltion lisäksi osia viidestä maasta: Tsekin tasavallasta, Slovaniasta, Ukrainasta, Valko-Venäjästä ja Norjasta.

Itämeren altaaseen valuu vettä 1,6 miljoonan neliökilometrin suuruiselta alueelta. Koska meren vesitilavuus on pieni, valuma-alueelta huuhtotuvat aineet laimenevat meressä huonosti. Itämerellä on vain kapea ja matala yhteys valtamereen, joten myös vedenvaihto on hidasta ja mereen joutuneet aineet pysyvät siellä pitkään.

Koska Itämeren vedenvaihto valtameren kanssa on rajoittunutta ja valuma-alueelta virtaa jatkuvasti makeaa vettä lukuista joista, vesi pysyy vähäsuolaisena murtovetenä. Itämeren vesi on makeinta suurissa jokisuistoissa, kuten  Perämerellä ja Pietarin edustalla.

Vasemmalla: Laaja Itämeren valuma-alue kattaa osia monesta valtiosta.  Oikealla: Itämeren osa-alueet. Kuva kirjasta Itämeren fysiikka, tila ja tulevaisuus. Myrberg, Leppäranta, Kuosa. 2006.

Itämeren osa-alueet pohjoisesta etelään: Perämeri, Selkämeri, Ahvenanmeri, Saaristomeri, Suomenlahti, Gotlannin allas (pohjoinen, itäinen, läntinen), Riianlahti, Gdanskin lahti, Bornholmin allas, Arkonan allas, Juutinrauma, Belttien meri, Kattegat, (Skagerrak).

Testaa tietosi: Itämeren aluejako

Maantiede Tehtävä

Itämeren aluejako -testi

Osaatko nimetä Itämeren eri osat? Testaa tietosi!

Maantiede Video

Sisämeri

Animaatio Itämeren suhteesta valtameriin. (1 min)

Maantiede Muu

Itämeren kartta

Itämeren tyhjä kartta pdf-tiedostona. Käytä pohjana omille tehtävillesi. Karttaan on merkitty rajojen lisäksi suurimpien kaupunkien sijainnit

Maantiede Video

Valuma-alue

Itämeren valuma-alue. (1 min)

Rannikon tärkeitä lajeja Tehtävä

Ristikko Itämeren erityispiirteet

Ristikko käsittelee Itämeren erikoispiirteitä. Testaa tietosi! Ala- ja yläkoulu.