Itämeri – vedenalaisen kulttuuriperinnön aarreaitta

Pimeä, kylmä ja synkkä Itämeri – voiko se olla aarreaitta yhtään millekään? Kyllä voi. Maailmanlaajuisesti Itämerta voidaan pitää vedenalaisen kulttuuriperinnön aarreaittana ja vedenalaisena museona.

4x5 kuvasuhde

Sallamaria Tikkanen

Kirjoittaja työskentelee intendenttinä Museovirastossa


Itämeri jääkaappina – hylky voi säilyä jopa tuhansia vuosia

Itämeri on kylmä, pimeä ja vähäsuolainen. Sen pohjasedimenteissä on vähän happea, eikä sen murtovesissä viihdy puuta tuhoava Teredo navalis-nilviäinen. Juuri nämä tekijät yhdistettynä Itämeren vilkkaaseen kulttuurikäyttöön vuosituhansien ajan tekevät Itämerestä vedenalaisen kulttuuriperinnön aarreaitan. Itämeressä kokonainen laivahylky – mikrokosmos menneiltä ajoilta – voi säilyä satoja tai jopa tuhansia vuosia.

Porvoossa sijaitsevan Risskärin eli Kultakaleerin hylyn rakenteita ja sukeltaja.

10 000 vuotta ihmiskunnan historiaa Itämeren syvyyksissä ja rannoilla

Itämeren vedenalainen kulttuuriperintö on monimuotoista ja monen ikäistä. Pinnan alta löytyy laivojen hylkyjä ja laivaloukkuja, meritaistelupaikkoja ja väyläesteitä, vanhoja satamia sekä veden alle jääneitä kivikautisia asuinpaikkoja ja metsästysmaita. Nämä kohteet tarjoavat tutkimukselle ainutlaatuista tietoa, sillä niiden edustamia muinaisjäännöstyyppejä ei löydy muualta. Veden alaisessa ympäristössä ne säilyvät huomattavasti paremmin kuin maalla.

Hyvin säilynyt puuhahmo Huis de Warmelo- hylyllä.

Moderni tekniikka auttaa tutkimaan vedenalaisia kohteita

Vedenalaisen kulttuuriperinnön sijaintipaikka veden pinnan alla on suojannut sitä. Vedenalaiset jäänteet ovat olleet hankalasti havaittavissa ja saavutettavissa ja siksi ne ovat säilyneet niin hyvin.

Viime vuosikymmeninä tilanne on muuttunut. Moderni tekniikka, kuten viistokaikuluotaimet ja kauko-ohjattavat videorobotit, ovat kehittyneet valtavasti. Ne mahdollistavat Itämeren aarteiden löytämisen ja entistä tehokkaamman tutkimisen.

Tykkejä ja sukeltaja Huis de Warmelon hylyllä.

Moniin Itämeren vedenalaisiin kohteisiin pääsee tutustumaan sukeltamalla tai virtuaalisesti

Sukellustekniikan kehittyminen, sukeltamisen yleistyminen sekä vedenalaiset puistot ja -kulttuuripolut ovat aukaisseet Itämeren vedenalaiseksi museoksi, jossa voi omakohtaisesti kokea vedenalaisen kulttuuriperinnön.

Vedenalaiseen kulttuuriperintöön pääsee nykyään tutustumaan myös 3D-kuvien, mallien, videoiden ja erilaisten virtuaalisovellusten kautta. Esimerkiksi Sketchfabissä voi tutustua moniin hylkyjen 3D- malleihin!

Sukeltaja Garpen 1- hylyllä Kemiönsaaressa.

Itämeren aarreaitta on yhteistä kulttuuriperintöä

Meri on kautta aikojen yhdistänyt ihmisiä, tavaroita ja vaikutteita. Itämeren rannalla emme siis vaali vain kansallista kulttuuriperintöämme, vaan kansainvälistä kulttuuriperintöä – onhan merenkulku jo lähtökohdiltaan kansainvälistä.